WikiLeaks-akták: Titkok, elhallgatások és zsarolások

A történelem legnagyobb diplomáciai botránya”, „Soha nem szenvedett ekkora titkos adatvesztést egy nagyhatalom” – ilyen vélemények jelentek meg, miután kiderült, hogy a WikiLeaks sorra publikálja az Egyesült Államok több százezer diplomáciai és külügyminisztériumi jelentését. A dokumentumok tanúsága szerint gyakran előnyösebb helyzetben vannak azok az országok, amelyek az Egyesült Államok „ellenségei”, mint azok a nemzetek, akik hivatalosan „szövetségesei”. A fél világ érintett a botrányban, amelyben a most nyilvánosságra került titkos dokumentumok sok esetben felülírták az eddigi nyilvánosan propagált álláspontokat, a sorból Magyarország sem maradt ki. Eddig mintegy félszáz országból, köztük Magyarországról is tartalmaztak diplomáciai jelentéseket azok a fájlok, amelyeket vasárnap kezdett el felölteni az internetre a WikiLeaks. A portál ezt megelőzően néhány vezető lapnak is továbbította a dokumentumokat, amelyek a hét során már a nyilvánosság elé tártak bizonyos részleteket a hatalmas adathalmazból. A diplomáciai táviratok egy része a világhálón is elérhető már, tartalmuk és jelentőségük változó. A dokumentumok között különböző titkosítású jelentéseket találunk, amelyekben azonban a közös az, hogy eddig ezekbe csak a vezető politikusok, illetve a diplomáciai testület (CD vagyis corps diplomatique) csupán szűk rétege kaphatott bepillantást. A kiszivárgott jelentések azonban nemcsak az amerikai CD hírnevére és a fogadó országgal kiépített bizalomra – amely részben a közös interakciók során kölcsönösen megosztott információk titoktartó kezelésén alapul – mérnek csapást, de szerecsenmosdatásra kényszerítik a kormányzatot, sőt, Washington és bizonyos esetekben a fogadó ország diplomatái által a dokumentumokban idézett vezető politikusok is magyarázkodásra kényszerültek.
A WikiLeaks honlapján eddig publikált jelentések között (az oldal azt ígéri, hogy folyamatosan fogja közzétenni a birtokába került aktákat) találtunk olyat, amely a 2009-es német választási kampányról szóló beszámolójában Angela Merkel kancellárt nemes egyszerűséggel a „Teflon” becenévvel illeti. Egy másik sürgöny Vlagyimir Putyint „alfa-hímnek” nevezi. A nyilvánosságra került iratok között azonban korántsem ezek vagy a líbiai vezető, Moammer Kadhafi fóbiáiról szóló beszámolók okozták a nagy felzúdulást – aki, mint kiderült, nem szeret emeleten tartózkodni, a legritkább esetben repül víz felett, és mindenhová elkíséri szőke, Galina nevű ukrán ápolónője.
A vezető politikusokat és a diplomáciai elitet leginkább az eddig a plénum elől elrejtett, geopolitikai játszmák és stratégiai kérdések ügyében történő állásfoglalások, tervek és elemzések kiszivárogtatása aggasztja, amely soha nem látott méretű nyilvánosság elé tárja a CD és kormányzati színfalak mögötti kézfogásokat és vélekedéseket.
Atomalkatrészek „Made in China” – A kiszivárogtatott dokumentumok szerint az Egyesült Államok már korábban olyan információk birtokába jutott, amelyek szerint egy kínai vállalat a rakétákban alkalmazott giroszkópokat szándékozik egy transzfervállalaton keresztül Iránba küldeni. Ezzel egyértelműen megszegné az ENSZ BT 1737. és 1803. számú határozatát, amelyek előírják, hogy a kormányzatoknak meg kell akadályozniuk minden olyan szállítmányt, amely elősegítené Irán atomhordozó fegyverrendszerének (rakétaprogramjának) a kiépítését.
Washington viszont már évek óta tudott a kínai fegyverszállítmányokról, amelyeknek a végső felhasználói iraki terroristák és afganisztáni tálib lázadók. 2007-es sajtó- és titkosszolgálati kiszivárogtatások szerint Kína a gyáraiból repülőgépeken közvetlenül szállított kézi- és rakétafegyvereket, lőszert és útmenti pokolgépek előállításához szükséges alapanyagokat Afganisztánba. Kína bizonyított fegyverszállításai egyértelmű cáfolatai annak az amerikai vélekedésnek, hogy az ázsiai ország érdekelt és tevékenyen részt is vesz a terrorizmus elleni erőfeszítésekben.
Ezt a védelmi minisztériumból kiszivárgó álláspontot támasztják alá külügyminisztériumi vélemények is. John Tkacik korábbi külügyes szerint a kínai fegyverek komolyan hozzájárulnak a közel-keleti és dél-ázsiai gócpontok instabilitásához, Washington demokrata és republikánus kormányzatai pedig szemet hunytak e fölött. Szerinte Peking fegyverei a transzferországnak számító Iránon és Szírián keresztül már Libanonba és Gázába is eljuthattak – Kína pártfogói azonban cáfolják ezeket a határozott állításokat.
Teflon, pehelysúly és Batman
Szövetségeseivel azonban nem bánt ilyen kesztyűs kézzel az amerikai CD, amennyiben Angela Merkel kancellárt a Teflon, belügyminiszterét pedig a „kiszámíthatatlan” jelzővel illette.
A Der Spiegel szerint az Egyesült Államok a német kormányzat minden szintjén rendelkezik informátorokkal. A lap internetes oldala vasárnap arról is beszámolt, hogy Magyarországról 734 jelentést küldtek, többnyire a 2006 óta eltelt időben, amelyekből 34 a titkos minősítést kapta. A budapesti székhelyű amerikai CD-jelentések tartalmát azonban lapzártánkig nem hozta nyilvánosságra a WikiLeaks, amely eddig 471 dokumentumot publikált a 250 ezerből.
A brit vezetők sem maradtak ki a szuperhatalom diplomatáinak jellemzései közül. Obama elnök még 2008-ban „pehelysúlyúnak” jellemezte David Cameron brit miniszterelnököt, Gordon Brown pedig az amerikai CD-jelentések szerint „ingatag, bizonytalan”. Az is kiderül továbbá, hogy az Obama-rezsim inkább az ázsiai kapcsolatok bővítésében érdekelt, mint a hagyományos, európai szövetség erősítésében.
Az amerikai bizalmatlanság további jele lehet, hogy a legfőbb szövetséges fővárosában, Londonban működő nagykövetség is megkapta azt a 2009-es külügyminiszteri megbízást, amelyben Hillary Clinton az amerikai CD-tagjait kémkedésre sürgeti az ENSZ-képviselők és a főtitkár, Ban Ki Mun, valamint további mintegy 30 fogadó ország politikusai, vezetői után.
A miniszteri tájékoztató szerint szükségesek a hitelkártyaadatok, telefon- és e-mail-kapcsolatok, jelszavak és további jelentékeny információk – a hírszerzési megbízást pedig többek között olyan amerikai képviseletekre továbbították, mint Berlin, Párizs, London, Tel Aviv, Bécs, Brüsszel, Tokió.
Moszkvával szemben is éles kritikát fogalmaztak meg amerikai diplomaták – legalábbis ez derült ki több CD-jelentésből. Robert Gates védelmi miniszter 2010 februárjában francia kollégájának azt mondta, hogy szerinte a demokrácia eltűnt, és a rendőrséget kezükben tartó oligarchák irányítanak. A miniszter szerint Dmitrij Medvegyev elnök ugyan egy fokkal pragmatikusabb politikát folytat, mint elődje, de kevés valódi változás történt – idézi Gates szavait a jelentés. Más beszámolók szerint Medvegyev jelenlegi és Vlagyimir Putyin korábbi elnök között a kapcsolatot leginkább Robin és Batman versengésével lehet jellemezni – de volt olyan amerikai jelentésre is példa, ahol Putyin az „alfa-hím” jelzőt kapta.

Vélemény, hozzászólás?