Szűz lányok akcióban!

A fiatalok tomboló hormonjai nem ismerik a féket. Olykor teljes gőzerővel engednek a szenvedélyes vágyak sodrásának. Siettetik a felnőtté válásuk folyamatát, s a szex iránti érdeklődésük szinte gyermekként nyiladozni kezd. A szüzességet, mint nehéz béklyót cipelik magukkal, s az első adandó alkalommal szeretnének megszabadulni tőle.

Légy hű önmagadhoz!
A serdülőkor kritikus időszakot jelent, minden szempontból. A kiskamasz közeledik a felnőttkorhoz, mégis gyermeki státuszban marad. A kettősség megemésztése kihívások elé állítják a fiatalokat és szüleiket egyaránt. A serdülő önállósági törekvései felerősödnek, valamint a kortárscsoportba való beilleszkedésben is motiváltak lesznek. A szülőkhöz fűződő kapcsolat helyett a barátok válnak kiemelkedően fontossá, ami a leválás folyamatát segíti elő. A fiatalokat a közegükben sok benyomás éri, könnyen befolyásolhatóvá válhatnak. El akarják kerülni a kirekesztést, ezért olyan dolgokba is bele mennek, amelyekről tudják, hogy nem helyes.

Ne engedj a kisördögnek!
Egy csoporton belül mindig van egy hangadó, aki a csoportnormákat kialakítja. Általában ezeket a közösen elfogadott szabályokat követnie kell mindenkinek, aki a magon belül szeretne tartózkodni. Az eszmék sok esetben deviáns viselkedésnormákat követnek. Rávehetik a kamaszt az alkoholfogyasztásra és a dohányzásra. A szex is központi téma, ahol a szüzesség állapotát egy múló rosszullétként élik meg. Ha már a csoportban van olyan személy, akinek volt szexuális kapcsolata, ott a szüzesség nem kívánatos jelenség a tagok számára. Attól válik valaki igazi egyéniségé, ha nincsen arra szüksége, hogy másokat utánozva kapaszkodjon fölfelé. Ha nem érzed, hogy itt lenne az ideje annak, hogy lefeküdjél valakivel, és alkalmas jelölt sincsen láthatáron a feladat teljesítésre, pusztán bizonyításból ne tedd.
Szeresd önmagadat annyira, hogy nem teszed ki a testedet és a lelkedet egy esetleges csalódásnak. Mivel az első szeretkezés meghatározó, ne légy meggondolatlan. A túl korán és éretlenül kezdett nemi élet rendszerint csalódással jár együtt, ami a későbbiekben szexuális problémákat is okozhat. Tönkre teheti a szexuális örömre való képességet! Sok felnőttkori zavar vezethető vissza az első aktus során átélt kellemetlen tapasztalatokra.

Szűz lányok akcióban!
A fiatalok köztudott, hogy korábban érnek. Hamarabb kezdődik a lányoknál a menstruáció is. Egy tizenkét éves kislánynál nagy valószínűséggel már jelentkezett az első havi vérzés. A problémát az jelenti, hogy a testi fejlődés nincsen szinkronban a lelki fejlődéssel. Mivel biológiai értelemben ezek a lányok már szülhetnének, a személyiségfejlődésük még nem tart ott, hogy erre valóban alkalmasakká válnának. A tapasztalatok azt mutatják, hogy átlagosan 15-16 éves korban szerelmeskednek a fiatalok először, vagy ennél jóval hamarabb.

Divattá vált a szex!
A korai szexuális élet miatt nem csupán a fiatalokat szabad hibáztatni. Manapság minden a szex körül forog. A média számos utalásban buzdítja a fiatalokat a szexuális élet megkezdésére. Azok a serdülők válnak hamarabb szexuálisan aktívvá, akik gyakorta kerülnek kapcsolatba interneten, vagy újságok keretein belül szexuális tartalmakkal. Mindezekhez gond nélkül hozzájutnak
Sokan nem a megfelelő körülmények között élik át az első szeretkezés élményét. Pont kezdetben lenne erre a legnagyobb szükség. Egy felmérés szerint a 18 évnél fiatalabban átélt aktusra a lányok mintegy 50% rossz emlékként gondol vissza. Akik ennél később kezdték meg szexuális életüket csupán csak 14%-a gondol kellemetlen élményként.

Azok a lányok, akik gyakran váltogatják partnerüket, előbb-utóbb tárgyként fogják érezni magukat, akit a férfi felhasznál saját nemi örömének eléréséhez. Az első együttlét meghatározó. Tegyünk róla, hogy ne elveszítsük a szüzességet, hanem ajándékozzuk meg párunkat vele.

A tiltott gyümölcs édesebb!
A tiltás nem lehet megoldás. A szülők és az oktatási intézmények feladata, hogy idejében gondoskodjon a fiatalok szexuális felvilágosításáról. Mivel a legtöbb szülő pironkodással beszél a nemiségről, a fiatalok bizalom hiányában a kortárscsoporthoz, vagy az interneten felhalmozott tudásanyaghoz nyúlnak segítségért. Az információk többsége azonban téves képet alakít ki bennünk, mert nem sok köze van a valósághoz.
A szex-et nem kell véresen komolyan venni, csupán kezelni kell tudni. Bizalmas kapcsolatot kell ápolni a családok ifjabb generációival, mert merni fognak kérdezni. Nem kell aggódni, ha a gyerekben megfogalmazódik egy kérdés, akkor arra is érett, hogy megeméssze a választ.

Miért veszélyes?
– A tudatlanság nagy áldozatot követel a korán megkezdett szexuális kapcsolatok esetében. A felvilágosítás híján sokan nem védekeznek. Mivel tapasztalatlanok, könnyen megeshet, hogy a lány terhes lesz. Nagyon sok gyermeklány jelentkezik abortuszra, vagy szüli meg gyermekét. Egy statisztikai adat szerint az elmúlt években száz élve születésre hatvan terhesség-megszakítás jutott. Az abortusz nem csupán a testre gyakorol negatív hatást, a lélek is megsínyli a magzat elvesztését.
– A fiatal lányanyukák legtöbbje alacsony iskolai végzettségű, vagy a társadalom perifériáján élő családban nő fel. Magas köztük az analfabéták aránya. A romák között gyakori, hogy tizennégy évesen már második gyermeküket hozzák a világra. A korai szülés számos kockázattal jár egy kiskorú esetében, hiszen az anya szervezete még fejlődésben van.
– A nem megfelelő partner és körülmény megválasztása pszichológiai veszélyeket hordoz. Megfosztják ezek a lányok magukat attól, hogy élvezni tudják majd a szex-et.
– Védekezés nélküli szex során nemi betegségeket is elkaphatunk.
– A nem kívánt gyermek világra hozásával jó eséllyel teszik tönkre az anyák az életüket. Sok esetben fel kell adniuk továbbtanulási céljaikat, nem tudnak szórakozni, kőkeményen belecsöppenek a felnőtt világba. A szüleikkel is anyagi függőségbe kerülnek. Gyakran kényszerülnek arra, hogy örökbe adják az újszülöttet, mert egyedül képtelenek lennének felnevelni.
– Nem éri meg tudatlanul ágyba bújni valakivel, hogy esetlegesen annak következményét a szívünk alatt hordjuk kilenc hónapig. Ne megfontolatlanul döntsük, mert a sorsunkkal játszunk.
Légy annyira büszke, hogy nem adod a testedet az első férfinak, aki az utadba kerül. Őrizd meg nőisségedet azzal, hogy tiszteletben tartod értékeidet, és nem bocsátod áruba magadat.

One thought on “Szűz lányok akcióban!

Vélemény, hozzászólás?