Shiatsu masszázs

meridianokAz érintés művészeteként is emlegetett shiatsu masszázs az akupunktúra alapján kezeli azokat, akik a gyógyulás és az egészségmegőrzés ezen fajtáját választják, a terapeuták tű helyett azonban ujjnyomással gyógyítanak. A személyre szabott, ősi kínai alapokon nyugvó, japán módszert, amely egyre népszerűbb nyugaton is, mi is kipróbáltuk. Egy stresszes hét végén, péntek délután érkeztem meg a shiatsu masszázs helyszínére, egy csendes belvárosi lakásba, amely a faliújság tanúsága szerint jóga- és hastáncóráknak is otthont ad. Kényelmes nadrágot vettem fel, Egri Lilla, a shiatsu masszőr előzetes útmutatása alapján.
Míg a legtöbb nyugati masszázsformánál a megérkezést követően egy ágyra fekve adjuk át magunkat az élvezetes és fájdalmas munkának, itt egy földre helyezett matrac a kezelés terepe. Itt az is fontos, hogy kik vagyunk és mit hoztunk magunkkal, milyen állapotban érkeztünk a kezelésre. A shiatsu masszőr nem esett neki fájó izmaimnak az első percekben, hanem kérdezett. Ez azért volt jó, mert volt idő megérkezni, levetkőzni a hétköznapokat, és már az is jólesett, hogy egy kicsit beszélhettem a testi és lelki problémáimról.

A születésem körülményeivel és annak nehézségével, a gyermekkorommal, betegségeimmel, táplálkozási szokásaimmal kapcsolatban tett fel kérdéseket. Erre természetesen nem a masszőr személyes kíváncsisága miatt van szükség, és nem is kötelező a válaszadás, de célszerű őszintén beszélgetni ezekről a dolgokról, mert így segítjük a masszőr munkáját és a saját gyógyulásunkat.

„Ez egy bizalmas közös munka, amiben meg kell nyílnia a partnernek (a „páciens” vagy „beteg” kifejezést szándékosan nem használják), és ehhez ismernünk kell egymást. A beszélgetés során szerzett benyomásaim segítséget nyújtanak a kezelés során” – tette hozzá. A hosszabb beszélgetés csak az első alkalommal történik meg, így az első kezelés hosszabb. A további kezelések egy-másfél órásak.

Az egész embert nézik

A shiatsu hüvelykujj-nyomást jelent. Ez a kínai gyógyászaton alapuló japán masszázs, amely a test meridiánrendszerével dolgozik, mondta Egri Lilla. A meridiánok energiafolyamok, vonalak, áramlások, amelyeken belül fontos pontok találhatók.

A shiatsu masszőr főként akupunktúrás pontokat és meridiánvonalakat kezel, de nem tűvel, hanem ujjnyomással. A nyomástechnikákon kívül ringatásokat, rázásokat, nyújtásokat is alkalmaz, ezek elsősorban az ellazulást és a stresszoldást segítik. A shiatsu nemcsak egy masszázs, hanem egy összetett, holisztikus gyógymód, a masszőr mindig az egész embert nézi, a test-lélek-szellem egységét veszi figyelembe és próbál következtetni arra, hogy a kezeltnek a terápia alkalmával, akkor és ott mire van szüksége. A masszőrök testgyakorlatokat is tanulnak és elsajátítják a makrobiotikus táplálkozás alapjait is, így igény esetén életmódtanáccsal is szolgálnak.

A masszőr jelentős részben megérzései szerint alakítja a kezelés menetét. Természetesen vannak alapvető technikák, de nincsenek kötelező mozdulatsorok leírva lépésről lépésre. A különböző meridiánok kezelését rázásokkal, ringatásokkal lehet kombinálni attól függően, mire van szüksége a kezeltnek.

Az azonban szabály, hogy a kezelési pontokat először tenyérrel nyomják meg, és ezt követi a pontnyomás, végül ismét tenyérrel érintik az adott meridián vonalát és a test mindkét oldalát egyformán kezelik.

Felmerült bennem a kérdés, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha a masszőr esetleg nem a megfelelő helyre nyúl. Attól nem kell tartani, hogy baj lesz, mert ez egy „finom” gyógymód, oszlatta el a kétségeimet a terapaeuta. Aki ilyen masszázzsal foglalkozik, ismeri a kezelési pontokat.

2 comments on “Shiatsu masszázs

Vélemény, hozzászólás?