Saját vérébe fulladt Magyarosi Árpád

magyarosiMagyarosi Árpádot nem egyszerűen megölték: szó szerint kivégezték, és a saját vérébe fulladt bele – állapította meg a család kérésére vizsgálódó szakértői bizottság. Az ügyvédjük, Nyikos Árpád ezért ma feljelentést tesz a rendőrségen. – Ha az Országos Rendőr-főkapitányságon is meglátják azokat a szakértői véleményeket és bizonyítékokat, amelyeket a Magyarosi család fél év alatt összegyűjtött és beszerzett, bizonyára nem fognak gondolkodni azon, indítanak-e eljárást a Bolíviában megölt fiatalember halála ügyében – jelentette ki Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő, az egyike azoknak a szakembereknek, akik Magyarosi Árpád halála ügyében vizsgálódtak.
Ismeretes: az erdélyi Szovátáról származó fiatalembert, a bolíviai-magyar Rózsa-Flores Eduardót és az ír Michael Dwyert áprilisban lőtték agyon egy Santa Cruz-i hotelben, két másik társukat, Tóásó Elődöt és Mario Tadicot pedig őrizetbe vették, mert szerintük Evo Morales elnök meggyilkolására készültek. Rózsa- Florest Bolíviában temették el, Magyarosi holttestét viszont hazaszállították, ezért a családjának volt lehetősége arra, hogy szakértői vizsgálatokat kérjen. – Négy orvos igazságügyi boncolást hajtott végre, melynek során egy „benn felejtett” lövedéket is találtak. Így fegyverszakértői vélemény is készült. Nyolcadmagammal próbáltam rekonstruálni, hogyan és miképp történtek az események azon az éjszakán – magyarázta Tarjányi Péter.
– Egyvalami bizonyos: ez kivégzés volt. Magyarosi ugyanis feltartotta a kezét, amikor az első három lövedék eltalálta. Az egyik épp a könyökénél fúródott a testébe, és végighaladt a felkarján. Ezután a földre rogyott, ekkor kettőt közvetlen közelről a bordái közé lőttek, egyet a csípőcsont fölé, egyet pedig a tarkójába akartak ereszteni. Ez utóbbi félrecsúszott, így voltaképp egyetlen sérülése sem volt halálos. Ha van a közelében orvos,meg lehetett volna menteni az életét. A rajtaütés után még 35-40 percig élt, és végül a saját vérébe fulladt bele.

A borzalmas valóság ismeretében már nem kétséges: a család feljelentést tesz, és a végsőkig harcol az igazáért. Ha az ORFK indokoltnak találja a feljelentésüket, akkor a megfelelő jogi és diplomáciai csatornákon keresztül indítványozhatja nemzetközi vizsgálóbizottság létrehozását. Ennek gondolata egyébként már többször felmerült, de Bolívia mindeddig mereven elzárkózott előle.

Vélemény, hozzászólás?