Polanski vajon büntetlenül dughatja a kislányokat?

samantha_geimerEljött az ideje annak, hogy Roman Polanski elnyerje méltó büntetését, hogy kiderüljön, az igazságnak nagyobb a súlya, mint annak, hogy valaki híresség – írta a keddi USA Today, a legnagyobb példányszámú amerikai napilap. A negyedik napja egy zürichi börtönben ülő filmrendező szabadon bocsátását követelő nemzetközi petíciót azonban már a filmvilág több mint száz neves alakja írta alá, köztük tekintélyes amerikai rendezők is.
Polanskinak kevés védője akadna, ha nem lenne híresség, bűne védhetetlen. Az ünnepelt filmrendező lelkén szörnyű bűncselekmény szárad: miután pezsgővel és nyugtató tablettával elkábított egy 13 éves lányt, megerőszakolta. Sztár státusának köszönhetően több mint három évtizeden át megúszta a büntetést.
Az újság megjegyzi, hogy a Polanski melletti érvek meggyőzőnek tűnnek. A rendező befolyásos barátai, köztük Franciaország, amelynek állampolgára, azt állítja, Amerika túlreagálja az ügyet.
A The Washington Post elemzője elismeri, hogy Polanski nagy művész, több filmje egyenesen remekmű. Azt is elismeri, hogy az európaiak olykor jogosan tartják prűdnek és képmutatónak az amerikaiakat szexuális téren. Megállapítja ugyanakkor, hogy egy 13 éves lány elkábítása és megerőszakolása nem illik bele semmilyen morális világképbe. Az elkövető súlyosabb büntetést érdemel három évtizedes aranyozott száműzetésénél, amelyet Dél-Franciaország „unalmas egyhangúságában” kellett letöltenie.
A cikk szerint ez az ügy nem egy olyan ünnepelt zseniről szól, aki megveti a társadalom maradi szokásait, hanem egy gazdag és befolyásos férfiról, aki hírnevét és helyzetét kihasználva megtámadott és szó minden értelmében megrontott egy ártatlan gyereket. Washingtonnak végig kell vinnie az ügyet, ilyen hosszú idő után egy kis várakozás már nem számít – írta a szerző, utalva arra, hogy Polanski kiadatása akár hónapokig vagy évekig elhúzódhat. Franciaország svájci konzulja, Jean-Luc Faure-Tournaire, valamint a lengyel nagykövet, Jaroslaw Starzyk hétfőn meglátogatta a börtönben Roman Polanskit; mind Franciaország, mind Lengyelország sürgeti a hétvégén Zürichben őrizetbe vett világhírű rendező szabadon bocsátását.
A diplomaták mellett a rendező felesége, Emmanuelle Seigner is bent járt a börtönben, a francia színésznő úgy nyilatkozott: Polanskit „sokkolta” a letartóztatás, de „harci kedve lankadatlan”. A rendező svájci ügyvédje kedden védence szabadlábra helyezését kérelmezte. A bíróság által kiadott közlemény szerint a kérelemről pár héten belül születhet döntés, amely ellen mindkét érdekelt, a letartóztatott filmrendező és a vád képviselői is fellebbezéssel élhetnek majd.

polanskiRoman Polanskit szombaton vették őrizetbe Zürichben, ahová egy filmfesztiválra érkezett. A svájci hatóságok egy 2005-ben kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján fogták el.

Guido Balmer, a svájci igazságügy minisztérium szóvivője elmondta: eddig nem tudomásuk arról, hogy Polanski, akinek Észak-Svájcban van egy háza, mikor tartózkodik az országban. „Múlt héten precíz tájékoztatást kaptunk róla, mikor és hova fog érkezni, s ez tette lehetővé a letartóztatását” – állította a szóvivő. Bár Peter Cosandey nemzetközi bűnüldözésben járatos korábbi zürichi ügyész szerint „vajmi kevés esély van arra, hogy Polanskit kiengedjék a börtönből”, hiszen más ország állampolgára, és nagy a kockázata a szökésének, az igazságügyi tárca nem zárta ki, hogy óvadék fejében szabadlábra kerüljön.
A bíróság elméletileg akár gstaadi házában is elrendelheti a rendező házi őrizetét, mondta el Balmer, de mint hangsúlyozta, ilyesmire eddig nem volt példa. A svájci törvények szerint az Egyesült Államoknak 60 napja van arra, hogy Polanski kiadatását kérje. A kérelem ügyében a svájci igazságügyi minisztérium dönt, ám a határozatot egy sor bíróságon meg lehet támadni.
A rendező bebörtönzése széles körű nemzetközi tiltakozást váltott ki. Donald Tusk lengyel kormányfő azonban egy keddi tévéinterjúban mérsékletre intve arra szólította föl honfitársait, hogy a Polanskival történteket „ne kezeljék lengyel nemzeti ügyként”.
A rendező szabadon engedését követelő, Franciaországban elindított nemzetközi petíciót ugyanakkor már a filmvilág színe-virága aláírta. Többek között olyan tekintélyes amerikai rendezők is, mint Woody Allen, Martin Scorsese és David Lynch. A több mint száz aláíró között szerepel továbbá Michael Mann, Wim Wenders, Pedro Almodóvar, Claude Lelouch, Monica Bellucci, Ettore Scola, Marco Bellocchio, Giuseppe Tornatore, Paolo Sorrentino, Michele Placido, Costa-Gavras és Vong Kar-vaj is.

„Undort éreztem” – Lezárná Polanski ügyét az egykori áldozat! Samantha Geimer, a tizenéves kislány, akivel 1977-ben Roman Polanski „tiltott szexuális kapcsolatot létesített”, ma 45 éves családanya, aki arra kéri az amerikai igazságszolgáltatást, hogy szüntesse be a filmes elleni eljárást, hogy „lezáruljon ez a fejezet”. A Roman Polanski terhére rótt eset idején Samantha Geimer 13 éves volt. Az 1977-ben összeült esküdtszék előtt a tizenéves lány elmondta, hogy márciusban Roman Polanski arra kérte édesanyját, engedje el őt egy fotózásra, amelynek színhelye Jack Nicholson színész Hollywood Hills-i villája lesz.

Amikor Samantha megérkezett e helyszínre, a rendező pezsgővel traktálta és drogokat adott neki – mondta a lány az esküdteknek. Ezután meztelenül fotózta egy kádban, majd annak ellenére, hogy ő ellenállt, szexuális kapcsolatra kényszerítette – hangzott a lány tanúvallomása. Egy 2003-ban adott interjúban Samantha így fogalmazott: „Azt mondtam: nem, nem akarok bemenni (a fürdőszobába). Nem, nem akarom ezt csinálni”. Aztán így folytatta: „egyedül voltunk, és nem tudtam, mi történne, ha rosszul lennék. De aztán miután ellenálltam, azt gondoltam, nos jó, ha az megtörténne, akkor hazatérhetnék”.
Miután Samantha Geimer szüleinek feljelentésére Polanskit letartóztatták, az akkor 43 éves rendező bűnösnek vallotta magát fiatalkorúval való „tiltott szexuális kapcsolat” létesítésében (a nemi erőszakot Polanski tagadta, szerinte a lány egyetértett), és másfél hónapot börtönben töltött.
1978 január végén, mikor úgy érezte, az fenyegeti, hogy ismét rács mögé kerül az ügyben, Polanski repülőre ült és Franciaországba távozott. Azóta is ott élt.
Samantha Geimer sokszor elmondta azóta, milyen undort érzett, amikor újra és újra el kellett mondania a történteket a rendőrségen, majd a bíróság előtt. Ezután meztelenül fotózta egy kádban, majd annak ellenére, hogy ő ellenállt, szexuális kapcsolatra kényszerítette – hangzott a lány tanúvallomása. Egy 2003-ban adott interjúban Samantha így fogalmazott: „Azt mondtam: nem, nem akarok bemenni (a fürdőszobába). Nem, nem akarom ezt csinálni”. Aztán így folytatta: „egyedül voltunk, és nem tudtam, mi történne, ha rosszul lennék. De aztán miután ellenálltam, azt gondoltam, nos jó, ha az megtörténne, akkor hazatérhetnék”. Miután Samantha Geimer szüleinek feljelentésére Polanskit letartóztatták, az akkor 43 éves rendező bűnösnek vallotta magát fiatalkorúval való „tiltott szexuális kapcsolat” létesítésében (a nemi erőszakot Polanski tagadta, szerinte a lány egyetértett), és másfél hónapot börtönben töltött.
1978 január végén, mikor úgy érezte, az fenyegeti, hogy ismét rács mögé kerül az ügyben, Polanski repülőre ült és Franciaországba távozott. Azóta is ott élt. Samantha Geimer sokszor elmondta azóta, milyen undort érzett, amikor újra és újra el kellett mondania a történteket a rendőrségen, majd a bíróság előtt. Ezután meztelenül fotózta egy kádban, majd annak ellenére, hogy ő ellenállt, szexuális kapcsolatra kényszerítette – hangzott a lány tanúvallomása. Egy 2003-ban adott interjúban Samantha így fogalmazott: „Azt mondtam: nem, nem akarok bemenni (a fürdőszobába). Nem, nem akarom ezt csinálni”. Aztán így folytatta: „egyedül voltunk, és nem tudtam, mi történne, ha rosszul lennék. De aztán miután ellenálltam, azt gondoltam, nos jó, ha az megtörténne, akkor hazatérhetnék”. Miután Samantha Geimer szüleinek feljelentésére Polanskit letartóztatták, az akkor 43 éves rendező bűnösnek vallotta magát fiatalkorúval való „tiltott szexuális kapcsolat” létesítésében (a nemi erőszakot Polanski tagadta, szerinte a lány egyetértett), és másfél hónapot börtönben töltött. 1978 január végén, mikor úgy érezte, az fenyegeti, hogy ismét rács mögé kerül az ügyben, Polanski repülőre ült és Franciaországba távozott. Azóta is ott élt. Samantha Geimer sokszor elmondta azóta, milyen undort érzett, amikor újra és újra el kellett mondania a történteket a rendőrségen, majd a bíróság előtt. A fiatal nő a 80-as években Los Angelesből a Hawaii-szigetekre költözött, férjhez ment és három fiút nevelt fel, távol az akaratlanul szerzett hírnévtől. Idén januárban azonban elhatározta, hogy kérvényezi a Los Angeles-i bíróságon a Polanski elleni eljárás megszüntetését. Mint akkor elmondta, a makacs kitartás, amellyel a város azt követeli, hogy a rendező térjen vissza az Egyesült Államokba, olyan „rossz vicc”, amelynek ő, Samantha fizeti meg az árát. Valahányszor a bíróság újra felidézi egykori tanúvallomását az üggyel kapcsolatos nyilvános meghallgatásokon, ő maga tehetetlen dühöt érez. „Túléltem a dolgot, túltettem magamat rajta és kigyógyultam minden bajból, amelyet Polanski okozott nekem gyermekkoromban” – mondta az asszony. „Itt az ideje, hogy ez fejezet lezáruljon” – tette hozzá.