Kávézás közben csaptak le az álmilliomosra

juan_carlosA hírhedt kolumbiai csalót, Juan Carlos Guzman-Betancourtot hétfőn fogták el, miközben az Egyesült Államok határát próbálta meg átlépni. A csaló, aki magát milliomosnak kiadva szedett rá másokat, 2006-ban, kiadatása során szökött meg. Akár 20 évet is kaphat. Juan Carlos Guzman-Betancourt már fiatalkorában elkezdte a bűnözést. 17 évesen – magát 13-nak kiadva – egy egyesült államokbeli televízióban árvaként gyűjtött adományokat. 14 millió forintnyi dollárral tűnt el, mielőtt kiderült, hogy szülei mégis élnek. Ezután kezdte meg több országban a fosztogatás- és csalássorozatát, ami miatt ma már Frank Abagnale-hez hasonlítják, akinek történetéből Catch Me if You Can (Kapj el, ha tudsz!) címmel film is készült.

Magát milliomos sejknek, szultánnak vagy papnak adta ki, így szedte rá a gyanútlan áldozatokat. Kedvelt trükkje volt, hogy a szállodában a kulcsa elvesztéséről panaszkodva kinyittatta az ajtót a portással, ezután pedig telefonon bejelentette a szobában található széf kódjának elvesztését. Finom stílusa és választékos öltözködése miatt nem gyanakodott rá senki. Persze a gazdag szerepének eljátszása sok pénzbe került, de az eredmény érdekében akár hajlandó volt Bentley-t rendelni sofőrrel, vagy bérletet váltani méregdrága edzőtermekbe. 2005-ben elfogták, és két év börtönbüntetésre ítélték Írországban hitelkártyalopásért. Egy év után a csalót kiadták Franciaországnak, de az átszállítás során titokzatos módon eltűnt.

A két országon kívül körözik az Egyesült Államokban is egy Las Vegas-i hotel kirablása miatt. Akkor 160 ezer fontot (47 millió forintot) vitt el. Ezen kívül igényt tart rá Kanada, Kolumbia, Japán, Mexikó, Oroszország, Thaiföld és Venezuela is. Ezúttal a kanadai határnál fogták el, amint épp kávézott és egy taxira várt, mivel az autója lerobbant.

Egyelőre nem fogták el az ugyancsak Frank Abagnale-hez hasonlított Abdelkarim Serhanit, aki hasonló csalássorozat miatt áll körözés alatt. A fiatal francia férfi szaúdi hercegnek adta ki magát és ingyen nyaralt európai és bali luxusszállodákban. A hatóságoknak egyelőre nem sikerült elfogni a férfit. A Cairns Post nevű ausztrál lap munkatársa azt állította, a szökevény kitűnően érzi magát és jelenleg Új-Zélandon tartózkodik.

Vélemény, hozzászólás?