19200 bűncselekmény, 50 milliárdnyi kárérték

Négyszer annyi, körülbelül 90 kiló heroint foglalt le a Vám és Pénzügyőrség idén júliusig, mint a tavalyi első félévben. A statisztika egyébként minden esetben javult: idén mintegy 50 milliárd forintnyi elkövetési értékű bűncselekményt derített fel a vám és pénzügyőrség, ez körülbelül 19 ezer ügyet jelent.

A Vám- és Pénzügyőrség (VP) az idei első félévben 19.236 bűncselekményt és szabálysértést derített fel, és 5.855 büntetőeljárást kezdeményezett. Az elkövetési érték a tavalyi első félévihez képest 2,51 százalékkal, 50,195 milliárd forintra, a nyomozások során lefoglalt összérték pedig 1,5 százalékkal, több mint 7,478 milliárd forintra nőtt.
Látványosan megugrott a kábítószerügyek száma: összesen 161,72 kilónyi drog akadt fenn a rostán, majdnem két és félszer annyi, mint a tavalyi első félévben. Ezen belül is drasztikusan nőtt a lefoglalt heroin mennyisége: a lefoglalt 88,01 kilogramm négyszeres emelkedést jelent a 2008 első félévi 22,06 kilogrammhoz képest. Szintén kaszált a VP cigarettaügyben: összesen 82,87 millió szál cigarettát foglaltak le, ami 41,35 százalékos növekedés 2008 első félévéhez viszonyítva. A kábítószer és cigaretta felderítések mellett más nagy értékű, nagy mennyiségű termékeket (parfüm, tiszta szesz, hamis áru stb.) is lefoglaltak a VP munkatársai.

A vámhatóság pénzmosással kapcsolatban 2.610 bejelentést fogadott, ezeknek több mint egyötöde vált büntetőügyé, vagy szolgált hasznos információval a hatóság operatív munkájához. (A pénzmosással kapcsolatos bűncselekményekben történő, illetve a bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén való nyomozás 2008. január 1. óta tartozik a VP hatáskörébe.) A vámhatóság az elmúlt év elején 13 olyan büntetőügyet vett át a rendőrségtől, amelyeknél pénzmosás gyanúja merült fel, illetve 13 saját felderítésű ügyben (összesen 40,1 milliárd forint elkövetési értékben) folytatott büntető eljárást tavaly. Az idei első félévben három ügyben került sor pénzmosás miatti gyanúsításra.

A pénzügyőrök a bűncselekményekkel okozott károk megtérülése érdekében közel 3,42 milliárd forint értékű vagyont (árukészlet, személygépkocsi, értékes ingóság, bankszámla, ingatlan) foglaltak le. Jelenleg 18 pénzmosást érintő nyomozás folyik.

Vélemény, hozzászólás?