Pedofil nyomozás egy apáca intézményben

Belgiumban nyomozást indítottak az apácák által vezetett Stella Maris otthon ellen, mert a gyanú szerint gyerekeket molesztáltak az intézetben – jelentette be hétfőn az ország délnyugati részén lévő Courtrai város ügyészsége. A hatóságok közlése szerint az áldozatok 1965 és 1970 között történt visszaélésekről számoltak be.
Egyelőre nem tudni, hány áldozatról van szó. Az ügyészség szóvivője azt mondta, hogy részleteket még nem akarnak közölni, mivel most azonosítják azokat, akik a gyanú szerint a bűn cselekményeket elkövették. A belga média azt állítja, hogy nem 1965 és 1970, hanem 1960 és 1990 között történtek a visszaélések, amelyek ügyében azután indult el a nyomozás, hogy ketten jelentkeztek a rendőrségen.
A belga média szerint azóta már több egykori áldozat jelentkezett és mesélte el történetét. „Sok év telt el már, a Stella Maris jelenlegi vezetősége azonban komolyan veszi az ügyet, ezért arra kér minden egykori áldozatot, hogy mondja, mi történt vele” – nyilatkozta az intézet jogásza a Belga nevű hírügynökségnek.
Gyerekeket erőszakoltak meg papok és apácák : Az ír sajtó a „horror házáról” ír annak a katolikus nevelőintézetnek a kapcsán, amelyről több évig tartó, és mintegy 70 millió euróba került nyomozás után kiderült, hogy a gyerekek ezreit kínozták benne, és erőszakolták meg az ott tevékenykedő szerzetesek és apácák.
A 80 évekig a katolikus horror intézményében mintegy 35 ezer gyerek fordult meg, köztük szellemileg és testileg hátrányos helyzetűek is.
Az ír ügyészség mintegy 2500 tanúvallomást gyűjtött össze, amelyek mind a legválogatottabb szörnyűségekről számolnak be.
Ezek szerint a gyerekeket az egyház szolgái ütötték verték. Szíjjal, bottal. Költsön adták a szomszédos gazdaságba őket, ahol ragszolgaként dolgoztak, valamennyiüket a nevük helyett számokon tartották nyilván.
A lelki és fizikai terror mellett szexuálisan is kihasználták a magukat megvédeni képtelen kiskorúakat. Különösen a fiúk szenvedtek sokat a szexuális zaklatásoktól, de a lányoknak sem volt könnyű, akik közül sokat csoportosan megerőszakoltak. A gyerekeket embertelen körülmények között tartották, éheztek, nem egyszer a szemétből gyűjtött dolgokat ették meg az éhségtől.
A panaszokat az egyházi feljebbvalók nem vizsgálták ki, vagy ha mégis, maximum áthelyezték a vétkesnek tartottakat, de a gyerekek semmilyen elégtételt nem kaptak. Az is előfordult, hogy magukat a gyerekeket vonták felelősségre és büntették meg a vizsgálat után.
Az ügy, amely egy tévéműsor után pattant ki azt igazolta, hogy a vétkes és embertelen magatartásról nem csak az egyház berkeiben, de az állami szerveknél is tudtak, de a botrány elkerülése végett mindent eltussoltak éveken keresztül.
A Soca rövidítésű szervezet elnöke, John Kelly szerint a leginkább az bántja őket, hogy bár az ügy már a 90-es években kipattant, és akkor is mintegy 700 tanúvallomáson alapuló jelentés készült, a mai napig senkit nem vontak felelősségre, és a katolikus egyház is mély hallgatásba burkolózik. A most újból felerősödött kritikák nyomán az ír kormány azt fontolgatja, hogy valamennyi áldozatot kártérítésben részesítik. Az ír katolikus egyház még mindig hallgat.
További cikkek a témában: Lázadozik a volt pécsi püspök: médiaháború folyik ellenem – A püspökségnek volt fekete kasszája is – Feljelentések után lemondott a püspök – Szexbotrány és sikkasztás ügye van a pécsi püspöknek – Az egyházi pedofilbotrányok igazából  melegügyek – Az erőszakolta meg a gyerekeket, aki csak akarta – Papi szex, oltár előtt szopatta a pap, 80 ezer Ft-ot kapott, cikk itt. A fiú állítása szerint meg is dugta a papot. Pénzért mindenre kapható, riport készítés közben megdugta az anyját is. Templomban szopott a homoszexuális pap – 12 éves kislányt gyalázott meg a pap – Pedofil képek a plébánián – Szexuális molesztálási botrány Hollandiában – Feljelentések után lemondott a püspök – Oltáron szexelt a 12 éves kislánnyal a pap – Vak gyerekeket erőszakoltak meg katolikus papok – Az banán volt, nem a péniszem, mondja a pedofil pap – A papi pedofília áldozatai tüntettek Rómában – Szexbotrány és sikkasztás ügye van a pécsi püspöknek – Buzibárokba járnak a papok – Pedó pornótól hangos a Vatikán – Oltár előtt fajtalankodott az idős pedofil pap videóval – Pedofilbotrány miatt házkutatás a bíborosoknál – Brazíliában pedofíliával gyanúsítanak egy lengyel papot – Pedofília miatt távozhat augsburgi püspök – Elnézést kért a gyerekmolesztálásokért a pápa – A pedofília nem csak a katolikusoké – Férfiprostikra költötte lopott millióit a buzi pap – Papi pedofília az olasz papokkal is – Homoszexuális papok – A pedofília nem csak a katolikusoké – Minden katolikus gyülekezetre jutott egy pedofil vagy buzi – Buzi papok, terhes apáca sokkolja Vatikánt – Az egyház és gyerekzaklató papok önvizsgálata – 21 pedofilgyanús papot függesztettek fel

Vélemény, hozzászólás?