Mostohalányát Soon Yi-t kúrta Woody Allen

mya_farror_woody_allenMia Farrow bedühödött, mikor kiderült, hogy örökbe fogadott lányának és Woodynak viszonya van. Beperelte Woody-t, mondván: hét éves, közösen örökbe fogadott lányukat, Dylant is molesztálta. A bíróság ejtette a vádakat. Miánál maradtak a gyerekek, Woody pedig összeköltözött Soon-Yi-vel.
– Soha nem úgy tekintettem rá, mint a lányomra, őt nem én fogadtam örökbe! És ő sem úgy nézett rám, mint az apjára. A szívnek nem lehet parancsolni és örülök, hogy ez az egész kiderült, boldogok vagyunk együtt – mondta Woody a People magazinnak.
Allen már ötvenhét éves volt, mikor összejött a nála harmincöt évvel fiatalabb Soon-Yivel, akivel máig együtt vannak, tizenhárom éve házasok és örökbe fogadtak két kislányt is. Ám Woody nagyon megsínylette tettét: máig sokan rossz szemmel néznek rá, fia, Ronan Séamus pedig nem áll vele szóba. – Én nem vagyok képes találkozni vele! Senki ne mondja, hogy ez normális. Mi egy család voltunk, Soon-Yi a testvérem, aki most az apámmal van együtt. Soon-Yi tíz éves volt, mikor megismerte, apám kinevelt magának egy feleséget! – tört ki egyszer Ronan.
Allen a botrányok ellenére azonban szinte töretlenül tudott dolgozni és bár voltak kevésbé termékeny évei, az utóbbi időben ismét nagy sikerű filmeket készített. Új múzsájába, Scarlett Johanssonba állítólag reménytelenül szerelmes, ám azt állítja: csak lányaként tekint rá.
Woody máig sikeres és fáradhatatlan, állítja: egész életén az segítette át, hogy folyamatosan ideg- és lélekgyógyászok kezelték.
– A halálhoz fűződő viszonyom változatlan: erősen ellenzem – mondta az idei cannes-i filmfesztiválon, mikor az öregedésről kérdezték a hetvennégy éves Allent, aki egyébként újabb botrányt robbantott ki, mikor a napokban pedofil kollégája, Roman Polanski védelmére kelt. Bár az íróként, rendezőként, színészként, humoristaként és zenészként egyaránt legendás Woody Allen állítja: ma is retteg a tömegtől és a bezártságtól is, az utóbbi években hajlandó volt elhagyni Manhattant is.
woody_allen_nevelt_lanyat_dugtaAnyja miatt lett szexuálisan abberált: Woody Allen szinte egész életében pszichológushoz járt, a szakemberek pedig rendre gyermekkorára és anyjához fűződő viharos viszonyára vezették vissza problémáit. Allen Stewart Konigsberg ugyanis nagyon nehezen jött ki temperamentumos, szigorú mamájával. 1935-ben egy New York-i zsidó családban látta meg a napvilágot, a könyvelő Nettie és a gravírozó Martin fiaként. Szülei állandó háborúságban álltak egymással, rengeteget veszekedtek, amit Allen és nyolc évvel fiatalabb húga, Letty szenvedett meg leginkább.
– Nem mondom, hogy boldogtalan volt a gyerekkorom, de tulajdonképpen lehetett volna jobb is. A szüleim nem szerették egymást, és bár minket mondhatni szerettek, sok energiát és időt emésztett fel a vitázásuk, mi csak zavaró tényezők voltunk az életükben – mondta el egy interjúban.
Allen a szülői figyelem híján már korán elkezdte saját magát szórakoztatni. Kártyatrükköket tanult, napi több órát klarinétozott és állandóan olvasott. Saját bevallása szerint rettenetesen rossz tanuló volt, csak néhány barátja akadt, sziporkázó humora ellenére sem örvendett nagy népszerűségnek.
– Kicsi, csúnya gyerek voltam. Mindent megtettem, hogy szeressenek, de ezt csak ritkán sikerült elérnem. A szüleim minden évben nyári táborokba küldtek, ahol a társaim mindig kegyetlenül megvertek és bántottak – emlékezett az író-rendező.
Tinédzserként kezdett vicceket írni, egy ügynök jó néhányat meg is vett tőle, szép kis zsebpénzhez juttatva a szerzőt. Akkoriban vette fel a Woody Allen művésznevet, tizenhét éves korában szülői engedéllyel hivatalosan is Heywood Allen lett. A lányoknál sem voltak sikerei, gyakran átverték, kicsúfolták, ha udvarolt. Woody hamarosan rájött: híresnek és gazdagnak kell lennie, ha csajozni akar.
Kiskorú volt Woody Allen első felesége: Woody a gimnázium utolsó évében tanácstalan volt, nem tudta, mihez kezdjen.
– Minden osztálytársam orvos, vagy ügyvéd akart lenni. Én pedig arra gondoltam, hogy legszívesebben bűnöző lennék. Csak a fizikumom nem volt hozzá megfelelő – mondta egy interjúban Woody, aki végül film szakra ment, és hamar kirepült a családi fészekből. Az egyetemről azonban kirúgták, mivel egyáltalán nem tanult. Írói tehetségére viszont felfigyeltek az újságok, és az ötvenes évek elején már különböző televízióshow-k számára is írt szövegeket.
Tizenkilenc évesen, egy partin megismerkedett munkaadója unokahúgával, Harlene Rosennel és humorával sikerült lenyűgöznie az alig tizenhat esztendős lányt. Woody olyan boldog volt, hogy rátalált az első, igazi szerelmére, hogy néhány héttel a találkozásuk után megkérte a lány kezét. Harlene szülei nagy nehezen belementek a frigybe, így Allen 1954-ben elvette a fiatalkorú Harlene-t. A boldogság azonban csak rövid ideig tartott, a pár ugyanis csak azért házasodott össze, mert Harlene ragaszkodott hozzá, hogy csak esküvő után feküdjenek le egymással. A mézes hetek után azonban állandóan vitáztak, mivel a lány nem értette Woody vicceit, hamarosan elveszítette vonzerejét.
– Öt felkavaró, és egyben lebilincselő évig voltunk házasok. Szó szerint lebilincselt, megbéklyózott. A szexről nem is beszélve, olyan volt, mint egy darab fa. Állítólag, egyszer megtámadták a kapu előtt, azt mondta, szexuálisan zaklatták, hát ezt nem tudom elképzelni – viccelődött ízetlenül Woody a válásuk után egy standup comedy során. Harlene ezután becsületsértés miatt egymillió dollárra perelte exférjét, de elveszítette a pert. Woody a hatvanas évekre már szép sikereket ért el humoristaként és íróként, így megpróbálkozott egy forgatókönyvvel. A Mi újság, cicamica? átütő siker lett.
Perverz játékokra izgult: Első mozija után a nők terén is nagyobb sikereket ért el Woody, interjúkat készítettek vele, fogadásokra járt és hirtelen megnőtt a népszerűsége. Ekkor találkozott az ifjú Broadway színésznővel, Louise Lasserrel. Louise később azt mondta, hogy csak azért ment hozzá Woody-hoz, mert megsajnálta és kapcsolatuk soha nem működött igazán.
– Woody nagyon akart engem, de én nem tudtam vele együtt lenni, mert sokkal inkább az anyjának éreztem magam. Egy vicces és esendő kisfiú, nem pedig férfi! Ez persze a szexuális életünket is nagyban befolyásolta, ő ugyanis azzal akarta kompenzálni az esetlenségét, hogy mindenféle vad dolgot kért az ágyban, ki akart kötözni, szerepjátékokat játszott, de végül ez sem segített– írta leleplező könyvében később Louise, aki három évig volt Woody felesége, de a válás után is több filmjében szerepelt.
Miután Louise elhagyta, elkezdődtek Woody pánikrohamai, nem bírta a tömeget, de a bezártságtól is rosszul volt, így hát elkezdett pszichológushoz járni és azóta is szakember segítségére szorul. Később szinte minden filmjében fel is tűnt a téma. Woody egy évvel második válása után, 1970-ben a Játszd újra, Sam! női főszerepére tartott maghallgatást, ahol felbukkant Diane Keaton. Keaton energiája és életszeretete lenyűgözte Woody-t és elhatározta: sztárt farag belőle. Közben pedig egymásba szerettek.
– Diane fantasztikus nő, visszaadta az életbe vetett hitemet! – mondta akkoriban Allen, aki remek párost alakított Diane-nel, olyan Oscar-díjas mozikat készítettek együtt, mint az Annie Hall, vagy a Manhattan.
Woody felhőtlen évekként emlegette azt a három esztendőt, melyet Keatonnal töltött, Diane azonban tortúraként emlékezett rájuk.
– Woody-nak folyamatos megerősítésre volt szüksége, nagyon fárasztó volt állandóan pátyolgatni, de ennek ellenére szerettem! – emlékezett vissza Diane, aki később is sokat dolgozott exével.
Woody Allen nevelt lányával csalta Mia Farrow-t: – Stacey eljátszott egy kis szerepet az Annie Hallban, és végül a vágó szoba padlóján kötöttek ki. Néhány hónapig tartott a viszony, a Manhattan című film tulajdonképpen erről szól. Mikor Diane megtudta, hogy vele játszatta el a szeretőjéről szóló filmet, teljesen kiborult – mesélte egy stábtag később. Woody soha nem ismerte be, hogy ismét kiskorú lánnyal kezdett. Miután Keaton elhagyta, Woody fontolgatta az öngyilkosságot is, ám később azt mondta: túl gyáva volt hozzá, hogy megtegye.
Amikor megismerkedett Mia Farrow-val, a színésznő már túl volt két házasságon, három gyermeke született André Previntől, és három gyermeket örökbe is fogadott a zenésszel. Woody már az első randin leszögezte: nem veszi feleségül, ennek ellenére jól meg voltak. Közösen is örökbe fogadtak két gyereket, és született is egy fiuk, Satchel, aki azóta Ronan Séamusre változtatta nevét. Mia és Woody rengeteg filmen dolgozott együtt, a Hannah és nővérei című Oscar-díjas mozi forgatása közben azonban már jelentkeztek a problémák.
– Ha Woodyval dolgoztunk, megszűntem számára párként létezni. Ordított, dirigált, egy jó szava se volt hozzám. Borzalmas volt együtt forgatni, de a végeredményt látva mindig megérte, csak éppen minden közös film egy kicsit távolabb sodort minket egymástól – idézte fel Farrow, aki egyszer csak arra lett figyelmes, hogy Woody és még Previnnel örökbe fogadott lánya, Soon-Yi túl közeli viszonyba került egymással. Kérdőre vonta mindkettőjüket, ám ők tagadták, hogy bármi is lenne köztük. Mia később meztelen fényképeket talált a kandallópárkányon, az akkor huszonkét esztendős Soon-Yiről. Kirobbant minden idők egyik legnagyobb családi botránya.

One thought on “Mostohalányát Soon Yi-t kúrta Woody Allen

Vélemény, hozzászólás?