Görög Zita nem érti a szülés után vetkőző szupermodelleket

gorog_zita_bugyibanGörög Zita merész modell képeivel régebben találkozhattunk. Görög Zita nemi szervét itt nézheted meg. Mozifilmes meztelenkedésekben sem volt hiány. A jelenben pár hete ismét végigvonult a kifutón a kétgyermekes modell, nem igazán érti azokat a negyvenhez közeli szupermodelleket, akik szülés után is meztelenkednek, mivel úgy véli, hogy a nőben szemérmesség is születik egy gyermekkel. A divatvilágról és a szépségiparról sincsen jobb véleménye, és szerinte már a Barbie babával el lett rontva minden. Környezetvédelmi nagykövetként pedig azt tanácsolja az ünnepekre készülődő embereknek, hogy ne vásároljanak agyba-főbe, legyenek türelmesek.
Nemrég mutatták be a Sugarbird Szász Endre munkássága által inspirált kollekcióját, és az eseményen celeblistánkat egykoron hosszasan vezető és uraló modell [1] is végigvonult a kifutón. [2] A hivatalos sajtóközlemény szerint a divatbemutató azért is volt különleges, mert Görög Zita hat év után tért vissza a kifutóra. „Ami a visszatérést illeti, kicsi országunkról beszélünk, ahol bár egyre több a fiatal tervező és a nívós bemutató, munkák terén még mindig nem vagyunk elkényeztetve” – nyilatkozta.
Ezt a felkérést pedig azért vállalta el, mert menedzserével, Hofherr Krisztinával úgy gondolta, hogy Szász Endre korunk jelentős művésze, így megtiszteltetés az ő munkásságát népszerűsíteni. „De bevallom, meglepetten álltam a ruhapróbán. Sokkal nagyobb fekete-fehér kontrasztra számítottam, és sosem gondoltam volna, hogy pitonnal fogják ötvözni a munkáit. Merésznek találtam, de éppen ezért izgalmasnak is. Bár én évekkel ezelőtt száműztem a fekete cuccokat, állatmintás holmikat pedig sosem hordtam, most modellként azt mutattam be, amit a tervezők nekem szántak. Picit izgultam, hiszem a két várandósság miatt mégiscsak átalakult a testtartásom és a mozgásom, de jó volt találkozni régi ismerősökkel” – mesélt a bemutató kapcsán szerzett élményeiről Görög Zita.

Nem szeretné feláldozni a családi nyugalmat
Ami a filmszerepeket és a televíziós műsorokat illeti, a rajongóknak még várni kell a nagy visszatérésre, Görög Zita ugyanis májusban azt nyilatkozta, hogy számára érthető módon a család a legfontosabb, így egy időre búcsút int a filmezésnek [3], másrészt nincs olyan televíziós műsor, amiben szívesen szerepelne. Ehhez az elhatározáshoz természetesen továbbra is tartja magát. „Csak annyit vállalok, amit bosszúságok nélkül, feszültségmentesen elbírok. Nem szeretném a családi nyugalmat feláldozni. De a gyerekek nőnek, és így van lehetőségem kicsit kimoccanni a mesekönyvezésből. Az elmúlt másfél évben volt két megkeresés, de mindkettő túl közel volt Lotti baba születéséhez, így nemet mondtam. Az a furcsa a mai műsorokban, hogy a teljesség igénye nélkül informálnak és/vagy szórakoztatnak. Van néhány kedvencem, de ezek is inkább a műsorvezetőkhöz kötődnek” – nyilatkozta a Megasztár egykori háziasszonya, aki hiányolja a kicsit lazább, de kellő körültekintéssel és információszerzéssel készült műsorokat. „Vagy parttalan, lassú okoskodásokat nézünk vagy rövid „éppenhogycsak” mondatokat csípünk el” – tette hozzá.

Igába hajt minket a divat
Görög Zitának természetesen határozott véleménye van a divatvilág és a szépségipar jelenleg két leginkább felkapott témájáról, vagyis a Photoshop-függőségről [4] és a túlzottan sovány modellekről: „Elképesztő, ahogy igába hajt minket a divat, és feláldozzuk magunkat az oltárán. Azt hiszem a Barbie baba piacra dobásával kezdődött az egész. Az énkép már akkor torzul, amikor a legsérülékenyebb az ember egója, vagyis amikor elkezd magára ébredni, és negyvenévesen sem találja a helyét manapság egy nő. A magazinokban szereplő lányok átlagéletkora 17 év, és néha egy harmincas éveiben járó, ránctalan, karfiolmentes nő látványát keltik. Az igény már mindenkiben megszületett a szépségre, és tökéletesség elixírjét pedig a dekorkozmetikumok és a plasztikai sebészet tömkelege szolgáltatja. De részleteket nem mesélnek sem a káros összetevőről, sem a feleslegességéről. Régebben repültem egy svájci orvossal, aki azt mondta, nem érti, hogy miért nem adják a nők tudtára, hogy a keblük is visszarendeződik a szülés után, csak éppen kell hozzá öt-hat év.”

A szépségideálok koronként változnak
A modell szerint egyébként nem komplett az, aki mindent megtesz a soványságért: „Fára húzott macskának csúfoltak régen, de lám, a divat éppen nekem kedvezett. A szépségideálok koronként változnak, lásd Rubens festményeit, vagy a francia fűzőt. De nem kell messzire mennünk; a palóc asszonyok 17 kilogrammnyi alsószoknyát cibáltak minden reggel magukra, mert akkor éppen a nagy hátsó volt a menő. Hát nem ostobaság ez az egész? Már a reggeli fogmosáskor utálják magukat oly sokan, és így indulnak neki a napnak, mert valahol valaki most éppen ebből profitál” – nyilatkozta Görög Zita, akinek egyébként a hírességek smink nélküli fotóiról sincs sokkal jobb véleménye, szerinte e mögött a „mozgalom” mögött is csak piaci érdekek húzódnak. „Kár, hogy a fotózás nem maradt az, aminek született. Az emlékek barátja volt, most meg az illúzió hírnökévé vált” – tette hozzá a híresség, aki úgy véli, hogy érdemes lenne megkérdezni egy profi fotóst arról, hogy vajon hogyan is készülhettek ezek a képek, hiszen például a megfelelő világítással is nagyon sok mindent el lehet érni.

Egy nőben szemérmesség is születik egy gyermekkel
A divatvilág azonban nemcsak a fent említett két témától hangos, hanem sokat olvashatunk arról is, hogy a kilencvenes években maguknak nagy nevet szerző szupermodellekre újra felfigyelt a szakma, és bizony többen meztelen fotózást is elvállalnak. Görög Zita kétgyermekes édesanyaként kicsit furcsának tartja, hogy külföldi kolléganői vetkőzésre adták a fejüket: „Csak magamból tudok kiindulni, és így kevésbé értem, hogy miért van szükség a világ elismerésére újra, mikor ezeket az energiákat már másra is lehetne fordítani. Van egy normális igény az emberben, hogy visszarendeződjön a várandósságból, de valahogy egy nőben szemérmesség is születik egy gyermekkel. Nincs jogom megítélni mások tetteit, és nem is áll szándékomban, de nyilván ezeknél a hölgyeknél nem anyagi frusztráció áll a háttérben” – nyilatkozta a Velvetnek a modell.

Ne vásároljanak agyba-főbe az ünnepek előtt!
A modellkedés, műsorvezetés, valamint kisfia, Milán [6] és kislánya, Lotti nevelése mellett Görög Zita az utóbbi pár évben több olyan kampányban is részt vett, amivel a környezettudatos életmódot népszerűsítették, és 2009 elején környezetvédelmi nagykövet lett. A fogyasztói társadalom által kissé eltorzított karácsony kapcsán azt tanácsolja az embereknek, hogy ne vásároljanak agyba-főbe az ünnepek előtt, hiszen két nappal a roham után mindent leáraznak 30-50% százalékkal. „Mi szépen, kézen fogva besétálunk egy üres plázába, és nyugiban megvesszük azt, amit már kinéztünk. A fa alatt aranyos kedvesség vár mindenkire. Így nem rohanásban, hanem tényleg meghitten telnek az ünnepek. Ráadásul az a rengeteg műanyag giccs is megmenekül a gyerekek kíváncsiságától” – nyilatkozta a kétgyermekes anyuka, aki még egy fontos tanácsot osztott meg velünk így a koppenhágai klímakonferencia közben. „Rengeteg információt kaphattunk már a globális felmelegedésről, de aki igazán tudni szeretné mi zajlik manapság a Földön, és mi mivel van összefüggésben, hogy mi köze van az olajnak a mezőgazdasághoz, hogy miért vagyunk elkésve az alternatívákkal, az olvassa el Hetesi Zsolt Utolsó kísérlet című könyvét. Olyan fizikusi gondolatokat és összefüggéseket ír le érthetően, amik óriási meglepetésként hathatnak ránk”.

Vélemény, hozzászólás?