Hazugság, agresszió, vér a nézettségért

gyozike_meztelen_csajMár meg sem lepődünk a különféle valóságshow-kon, rémülettel vegyes viszolygással nézzük az őserdőbe száműzött celebeket, a gyerekekből médiasztárt varázsoló képernyőt bámuljuk, ahonnan egyre szaftosabb, trágárabb, meghökkentőbb műsor árad felénk. A kereskedelmi televíziónak csak a nézettség számít. Ennek alapján döntenek a hirdetők, emiatt aggódnak a programigazgatók. Benkő Dániel október végétől feleséget keres az RTL Klubon. A lantművész, akinek ismertséget hozott, hogy meztelenül zenélt, majd később a Celeb vagyok ments ki innen! című műsorban botrányt kavart állandó szexuális megnyilvánulásaival. Neki megérte a polgár- és celebpukkasztás, hisz tízrészes műsorban követheti ország-világ, megtalálja-e az igazit.

A legutóbbi hírek szerint egy brazil műsorvezetőt és parlamenti képviselőt vádolnak azzal, hogy különösen brutális gyilkosságokat rendelt meg azzal a céllal, hogy növelje műsorának nézőszámát. A Kék fényhez hasonló adás nézettsége megugrott, de aztán a rendőrség vizsgálódni kezdett az ügyben. A műsorvezető szökésben van, elfogásáról eddig nem érkezett hír.

Frei Tamás nem ment el idáig. Ő megkeresett egy orosz bérgyilkost, és megkérdezte tőle, mennyiért ölné meg az akkori miniszterelnököt, Orbán Viktort. Nem sokkal később Juszt László is Moszkvába utazott, és interjút készített az állítólagos bérgyilkossal. A férfi akkor azt állította, hogy bolti eladó, és 600 dollárt kapott a „szereplésért”. A nézettség ugyan növekedett, viszont áldozatok is akadtak: az RTL Klub programigazgatója és vezérigazgatója kényszerült lemondani az eset kapcsán.
CNN Newsstand címen induló új hírmagazinja szenzációs leleplező riportot közölt a Tailwind -akcióról. A csatorna azt állította, hogy a vietnami háborúban résztvevő amerikai egységek 1970-ben mérgező szaringázt dobtak le egy ellenséges laoszi katonai táborra. A gáz több mint száz ember halálát okozta – a CNN szerint. A sztorit a Time magazin is átvette. Az új műsor pont azért indult, hogy a CNN nézettségét növelje, amely az elmúlt évek alatt 35 százalékról 23-ra zuhant vissza. A hírről bebizonyosodott, hogy nem igaz, és bár a televíziós társaság rendelkezett katonai szakértővel, „elfelejtették” megkérdezni. A Time és a CNN is sűrű bocsánatkérésre kényszerült. A valóságshow-k próbálják felvenni a versenyt, és ezért igyekeznek minél véresebb, agresszívebb jeleneteket bemutatni. A Bangkokban forgatott pakisztáni Survivor egyik versenyzőjének telepakolt hátizsákkal kellett átúsznia egy megáradt folyón. Nem sikerült neki, a 32 éves Saad Khan elsüllyedt, holttestét napokkal később találták meg. A bolgár Survivorben szintén meghalt egy versenyző, a szíve nem bírta a feladatokat.

A Story TV hajléktalanokkal rendezett reality show-ja csapta ki a biztosítékot az ORTT-nél. A hajléktalanságot leegyszerűsítő, annak okaként az alkoholt, drogot és lakásmaffiát megjelölő műsor célja kizárólag a nézettség növelése volt. Az ORTT azt is kifogásolta, hogy adatvédelem szempontjából bizalmas egészségügyi adatokat tártak a nyilvánosság elé. A Hajdú Péter vezette műsorban volt szifiliszes terhes nő, gyógyíthatatlan beteg, és büntetett előéletű szereplő.

A büntetett előélet – mint látjuk – egyáltalán nem jelenti azt, hogy valaki nem kerül képernyőre. Ennek bizonyítéka A Hal a Tortán című főzőműsor, ahol sikerült ex-börtönlakó celebeket összehozni egy kellemes műsor keretében. A műsor kreatívjai extra nézettséget reméltek, de úgy tűnik, ez mégsem sikerült nekik, az öt adás nem hozta meg a hozzá fűzött reményeket, pontosabban számadatokat. A műsorral kapcsolatban az ORTT-hez tizenhat bejelentés érkezett, amelyekben a nézők arra panaszkodnak, miként fordulhat elő, hogy köztörvényes bűnözők – köztük Tasnádi Péter, akit felbujtóként elkövetett, emberölés előkészületében és életveszélyt okozó testi sértésben találtak bűnösnek első fokon – szerepeljenek egy ilyen jellegű műsorban.

Úgy tűnik, hiába szapuljuk a televíziókat, nem csak ők hajtanak a nézettségre. Az USA egyik államában elszabadult egy hőlégballon. Az információk szerint a ballonban bújt el egy hat éves kisfiú, Falcon Heene. Természetesen a csatorna közvetítette a ballon lezuhanását, mentőautó várta a gyereket, és a bemondó síri hangon közvetítette a történéseket. A ballon azonban üres volt, ugyanis a kisfiú a padláson bújt el. Később kiderült, a család többször szerepelt valóságshow-kban, és szerepléseinek akartak reklámot csinálni. Ám ha ez bebizonyosodik, a szülőket hat év börtönnel is sújthatják, ráadásul a mentőakció költségeit is ki kell fizetniük.
AZ NBC elhatározta, hogy közel hozza a valóságot a nézőkhöz, és még jószolgálatiként is feltünteti magát. A műsor célja, hogy potenciális pedofilokat leplezzenek le. Egy kaliforniai alapítvánnyal együttműködve a neten keresik a potenciális bűnözőket. Magukat kiskorúnak kiadó lányok nevében chatelnek, majd egy házba csalják a gyanútlan jelentkezőt. Ott az egyik szobában a nagykorú kiskorú, a másikban pedig a kamerák és a rendőrség várja az „áldozatot”.

A rendőrség természetesen örül a segítségnek, nem lát jogi kivetnivalót a műsorban. Az ötletet a nézők is értékelik, amit mi sem bizonyít jobban, hogy már négy éve sugározzák. Európában és Magyarországon szerencsére nem kerülhetne adásba, mert a személyiségi jogokat erősen sérti, és kérdéses, hogy mennyire lehet bizonyítani, az elkövető magától is kezdeményezett-e volna személyes találkozót, vagy csak a másik fél rábeszélésének engedett.

A Sky Real Lives csatorna tavaly decemberben mutatta be egy 59 éves gyógyíthatatlan beteg öngyilkosságát. A férfi az eutanáziát választotta egy svájci klinikán, ahol megengedett az asszisztenciát igénylő eutanázia, szemben a szigetországgal. Az eset még a vetítés előtt nagy felháborodást keltett. A készítők célja ebben az esetben talán nem a szenzációhajhászás volt, hanem annak bemutatása, hogy mindenkinek joga van a méltóságteljes halálhoz. A svájci klinika akarva akaratlanul profitált az esetből, azóta több mint száz angol érkezett hozzájuk eutanázia céljából.
Kérdés, hogy mi, nézők felelősek vagyunk-e az egyre agresszívabb, határokat feszegető műsorokért, vagy csak elszenvedői vagyunk annak, amit a televízió mutat, csak közben elfelejtünk a távirányító Off gombja felé nyúlni… (Népszabadság)

Vélemény, hozzászólás?